Islandshästen

Islandshästen – Gudarnas Häst

Historia
Islandshästen härstammar ifrån den ursprungliga europeiska/asiatiska hästen som hade fem gångarter, skritt, trav, galopp, tölt och pass. Den kom till Island med nordbornas långskepp mellan år 830 och 935 e.Kr. Då den under drygt tusen år har varit isolerad på denna ö i Atlanten utan uppblandning med andra raser gör att islandshästen idag är en av världens mest renrasiga hästraser. Detta är också anledningen till att islandshästen har behållit gångarterna tölt och pass, medan man i övriga Europa har avlat bort denna förmåga. Och det är just dessa ”extra” gångarter som under senare år har gjort islandshästen så populär över hela världen. Islandshästar som deltagit i tävlingar utomlands eller som av annan anledning lämnat landet får aldrig mer återvända och det är fortfarande förbjudet att importera hästar av andra raser till ön.

Gångarterna Tölt och Pass
Tölten kan liknas vid springande skritt och är fyrtaktig. Den är mycket bekväm för ryttaren, som i det närmaste sitter helt stilla i sadeln. Passen ska gå mycket fort och kallas då ”flygande pass”. Att rida flygande pass kräver träning och samspel mellan häst och ryttare.

Islandshästens Natur
Islandshästen är en genuin urhäst, anpassad till att klara sig i frihet under tuffa förhållanden och den klarar av att vistas ute året om. Islandshästen är robust och starkt byggd med ett gott temperament, mycket tålamod och en förmåga att tänka själv – med andra ord har den allt som krävs för en stark personlighet. Även deras framåtanda och samarbetsvilja är imponerande. Mankhöjden är oftast mellan 130-145 cm och vikten ligger runt 350-400 kg. Sin ringa storlek till trots så räknas inte islandshästen till ponnyraserna.

Island
På Island finns en av världens sista levande hästkulturer. I den gamla asatron var hästen helig och stod i förbund med gudarna. Den hade en viktig roll både i det vardagliga arbetet och i religiösa riter och ceremonier.  En av vikingarnas seder var att om en man dog avlivade man hans häst så att den kunde följa honom till dödsriket. Man offrade också hästar till gudarna. Så småningom kom kristendomen till Island och i och med att den erkändes blev det förbjudet att offra och äta hästkött.

Idag är hästarna en betydande del av näringslivet på Island och på många gårdar finns det flockar med mellan 200 och 300 hästar. De går ute året om och utfodras särskilt under vintern. De stora hingstvisningarna och tävlingarna lockar besökare ifrån hela världen och varje år kommer tusentals turister för att rida på tur i fjällen.

Islandshästen i Sverige

Redan i slutet av 1800-talet kom de första islandshästarna till Sverige. Då blev den populär som en liten, uthållig arbetshäst för småbrukare och torpare. Men med tiden importerades allt bättre hästmaterial och idag har Sverige en stark ställning i den internationella islandshästvärlden.

 

 

 

 

 

Kommentera